DigiLabNSK Podcasti

DigiLabNSK Podcasti označavaju podcast platformu koja okuplja podcaste iz područja kulture i kreativnih industrija te znanosti i obrazovanja.

Platformu omogućava Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u izvedbi Digitalnog laboratorija NSK, a uz potporu Ministarstva kulture i medija RH za 2021. godinu.

Nakon javnog poziva za sudjelovanje u projektu, odabrano je 6 korisnika projekta koji će stvarati svoje podcaste u sklopu platforme DigiLabNSK Podcasti.

Podcast u Digitalnom laboratoriju NSK – produciranje i distribucija kulturnih i obrazovnih sadržaja novi je projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u sklopu programa Digitalni laboratorij NSK. Projekt se ostvaruje u Godini čitanja uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a traje do 30. prosinca 2021. godine.

Glavni je cilj Projekta omogućiti tehničku infrastrukturu i know-how za stvaranje, produkciju i distribuciju podcasta za ustanove, organizacije, udruge i pojedince koji djeluju u sklopu sektora kulture i kreativnih industrija te sektora znanosti i obrazovanja. 

Jedna od posljedica pandemije izazvane virusom COVID-19 mnogim je ustanovama, organizacijama, udrugama i pojedincima koji djeluju u sklopu sektora kulture i kreativnih industrija kao i sektora znanosti i obrazovanja značila nužnost potpunog ili parcijalnog prelaska svojeg djelovanja u digitalno okruženje. Izazov je to koji su mnogi dočekali nespremni i upravo je zbog toga pokrenut projekt Podcast u Digitalnom laboratoriju NSK kojemu je cilj ublažavanje negativnih posljedica izazvanih pandemijom na način omogućavanja tehničke infrastrukture i know-howa za stvaranje, produkciju i distribuciju visokokvalitetnoga digitalnog sadržaja u sve popularnijem komunikacijskom formatu – podcastu.

Podcaste s DigilabNSK Podcasti platforme možete pratiti na nekoliko načina:

Gledajte ih i slušajte putem YouTube kanala DigiLabNSK Podcasti (pretplatite se na sadržaj kako bi dobivali obavijesti o novim epizodama)

Slušajte ih putem aplikacija za slušanje podcasta:

  • Apple Podcasts (iPhone, iPad)
  • Google Podcasts (Android)
  • Podbean (iPhone, iPad, Android, web)
Podcast je u zadnjih je nekoliko godina izrazito popularan format, a njegov komunikacijski potencijal je u doba pandemije prešao na sasvim novu razinu.  Želimo da ga iskoriste i ustanove, organizacije, udruge i pojedinci koji djeluju u sklopu sektora kulture i kreativnih industrija te sektora znanosti i obrazovanja.